Hjälper handsprit mot en pandemi?

Virus finns i många olika varianter. Coronaviruset har en struktur som innebär att viruset har ett hölje. Då kan vi utrota det lättare. Handsprit är dock inte den bästa skyddsmetoden i detta fall.

Handsprit

Många drabbas av panik vid pandemi utbrott. Du ska alltid ha god hygien. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Tvål eller handsprit, vilket kommer att fungera bäst?

Många undrar om de ska använda sig av vanlig tvål hellre än handsprit för att skydda sig mot en pandemi. Svaret är enklare än du tror. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Tvål är fettlösande därför kan det i många fall räcka med att använda tvål och vatten.

Det står klart att regelbunden handtvätt är bättre än regelbunden användning av handsprit. Man ska dock inte glömma att handsprit kan neutralisera coronavirus, men det betyder inte att det är borta. Det är inte en hundraprocentig metod.

Handtvätt är dock inte överlägset handspriten, de båda metoderna ger ungefär samma resultat. Men det finns kritik mot handspriten och det är många som menar att du bör använda en annan typ av handdesinfektion och ytdesinfektion om du vill få riktigt god effekt.

Det krävs alkoholfri handdesinfektion för att det ska fungera bra

Handsprit fungerar inte alltid som det var avsett. Man måste gnugga ordentligt. Om du inte gör det blir inte handspriten antibakteriell.

Då kanske du ska köpa en bakteriedödande tvål istället. Du måste välja en desinfektion typ som ger dig ett korrekt virusskydd

Många tror fortfarande att handsprit är det bästa valet om man vill ha en bra desinfektion. Du ska inte tro att all ytdesinfektion fungerar på samma sätt. Nu när vi har en coronapandemi måste vi ha ett bra virusskydd.

Det är viktigt med bra rutiner för desinfektion

Många inleder rutiner för desinfektion alldeles försent. De som brukar tvätta händerna regelbundet har redan vanan inne. Då tar du död på virus och bakterier, det är helt enkelt ett bra virusskydd.

handtvätt

Det kan förvåna hur många som tänker att de inte behöver handtvätt efter att ha kissat. Många tror att man inte behöver tvätta händerna. Men du rör vid ytor inne på toaletten och det betyder att du kan få med dig smitta med ut från det rummet.

Tvätta inte bara händerna om du vill ha ett bra virusskydd

När coronaviruset nådde Sverige trodde många att det var som att få en influensa. Italien drabbades mycket hårt och har hittills haft fler dödsfall än Sverige.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. Ett portabelt virusskydd helt enkelt.

Använd bakteriedödande produkter

Nöjer du dig med att köpa apotekets handsprit? antibakteriell Det är inte sant. Det är inte säkert att handspriten biter mot virus. Du kanske litar för mycket på det virusskydd som du inte har.

Skydd handlar om mer än att vara bakteriefri. Om du väljer handsprit med alkohol så kan det torka ut dina händer och göra dig mer känslig för virus. Det är inget vidare. Det gäller särskilt om du ska gnugga in det flera gånger dagligen.

Vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion kan vara minst lika bra som andra preparat. Nu finns Smittstopp och Forte handdesinfektion på nätet. Köp det och håll händerna rena.

Kom ihåg att du kan äta frukter och grönsaker även om du har sprayat dem med kolloidalt silver, så fort preparatet har torkat. Det betyder att du kan äta det som du annars skulle behövt slänga.

Bra desinfektion är användbart även i mer normala tider. Man vet aldrig när man behöver den.
Då vi sedan tidigare vet hur vi ska använda oss av tvålen är vi mycket mer bekväm att använda den. Antibakteriella medel finns som sprayer också.

När ska du vara extra noggrann?

Vänta inte tills du har influensa. Om du har för vana att alltid tvätta händerna noga med handtvål behöver du inte bli upprörd när det inte finns handsprit på apoteket.

Du behöver inte använda handsprit för att bli av med virus. Om du bara vet hur sortimentet ser ut så kan du vara väl skyddad vid en pandemi.

Var skonsam mot dina händer

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. Det gör att huden blir väldigt torr och kan spricka. Det kan göra väldigt ont.

Sår är en enklare väg in i kroppen för coronavirus och andra sjukdomar. Fundera på det nästa gång du ska använda handsprit mot pandemi. Vattenbaserad handdesinfektion som Smittstopp, Forte och Pandemstop är dödar alla smittämnen och coronaviruset. Då torkar inte huden ut.