Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Att dricka läsk i blindo är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

läskedrycker

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det går lika bra med läskkocentrat. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du väljer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Välj också hur mycket kolsyra du vill ha.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De började att konkurrera med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Det smakar mycket

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Sockerhalten reduceras med 80 %. Sedan lägger man i kostfibrer som löses i vatten.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Då kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Än har vi inte gett upp. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Smaken lever vidare genom Aromhuset.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är en typ av fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Champis heter Fruktis som koncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic är en annan svensk läsk. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Pripps har hållit fanan högt.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Bjud sedan på drickat. Säg varumärket.

Det blir roligast om smakerna är lika. Nu häller du upp läsken. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När testet är klart så visar du svaret. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Du kan göra det till en tävling. bubbelvatten maskin Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!