Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Det är kul med blindtest. Det passar extra bra om du vill fira något. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

bubbelvatten

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är en smak med svenska anor

Pommac är ganska enkelt att peka ut i blindtest. Det doftar en välbekant doft. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du får välja. Släpp lös fantasin när du blandar. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. De har varit i branschen i tre decennier. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda gjorde en kupp. De valde att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det smakar mycket

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du får en mycket intensiv smak. Därmed så kan man också säga att det faktiskt är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukt innehåller också kostfibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Aromhuset använder smaken idag.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är en typ av fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Champis heter Fruktis som koncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan typisk svensk, skummande svart läsk. Coca cola är världsledande inom Cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Pripps har hållit på kvaliteten.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Sätt på dem blindkavle. Bjud sedan på drickat. Tala om vad drickat heter.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Nu häller du upp läsken. Sen får de tala om vad de tyckte.

När alla svarat kan du visa facit. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. billig läsk Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!