Om du vill ha rätt fuktighetsgrad på dina tabletter då ska du använda tablettslagning

När du ska tillverka egna tabletter måste du tänka på tablettslagningen. Tabletterna får inte utsättas för luftfuktighet som gör att man inte kan pressa som önskat och så måste man vara mycket försiktig med hantering av innehåll.

Genom hela tillverkningsprocessen och tablettpressning så måste tabletterna skyddas från alla möjliga typer av hot. Kvalitet och metod måste vara precis rätt i tablettslagningEN.

dragerade

Höljet på tabletten bestämmer hur fuktighetsbeständig den är. Drageringen på tabletterna kan smaka riktigt illa ibland. Tabletternas paketering är viktig för att skydda dem.

Mikrokristallinisk cellulosa används för att ge tabletterna dess klibbiga struktur. Doseringen är 20 % men det finns ingen övre gräns.

Om man vill ha ett släppmedel som skyddar bra kan man använda magnesiumstearat 0,5-1 %. Både klibbmedel och släppmedel finns på allt-fraktfritt.se

Säkrare tablettslagning och lagring av färdiga tabletter

Det finns flera metoder. Du kan använda dig av olika steg. Det finns fakta att läsa. Då vet man vilka metoder för tablettpressning som är bäst.

Om du vill ha rätt hållbarhet så ska du använda rätt ingredienser.

Tabletternas innehåll styr också dess hållbarhet. Det är bra att använda ingredienser som tränger bort fukt. Då håller de längre.

Ett hölje är kanske allra bäst. filmdragerad tablett
Tänk på hur du uppfattar medicinska produkter. Om den är i pulverform blir den svårare att konsumera.

Det är mycket att tänka på vid tablettslagning. Ingredienserna får inte krocka med varandra. Tabletten måste vara säker.

Vatten och tabletter som används till medicin

Vatten kan förekomma i läkemedel på olika vis. Fria former av vatten kan reagera med annat innehåll i tabletterna. Men visst vatten reagerar inte alls.

Vi kan utgå från majsstärkelse. Den har en hög fuktighetsgrad på 10 %. Men det kommer ändå inte att reagera.

Det är viktigt med rätt utformning

Det blir som en barriär mot fukt. Det gör också att fukten inte försvinner. När tabletten torkar så blir den svår att använda.

Vid tablettpressning måste pulverblandningen vara tillräckligt stabil att kunna stans ut. Du får prova dig fram helt enkelt. Vissa pulver behöver inga tillsatser alls, andra är omöjliga att stansa till tabletter vad man än blandar i, dessa blir som regel kapslar istället.